Test lyží Sporten a Lusti pro sezonu 2012/2013 – přidáno video

lyže sportenTEST lyží na sezónu 2013/2014

Stubai v Rakousku se stal dějištěm našeho dalšího neformálního testu lyží českých výrobců Sporten a Lusti. Alpský ledovec nás na počátku listopadu přivítal ne zrovna přívětivě a tak jsme museli svůj pobyt mírně redukovat. Teplota se pohybovala v nástupních místech jen těsně pod nulou s nárůstem výšky pak mírně klesala. Pátek byl velmi slunečný a tak se v náročnějších místech objevovaly i vydatnější muldy. Sobota byla mírně chladnější a velmi silný vítr odehnat se sjezdovek mnoho lyžařů, čímž vytvořil ideální podmínky pro náš test. Naopak v neděli se k větru přidalo velmi vydatné a dlouhodobé sněžení, které omezilo provoz střediska a lyžování se stalo spíše orientačním závodem v bílé tmě než zábavou.

Testu se zúčastnilo pět členů naší výpravy. Složení vyhovovalo testovaným typům lyží což znamená, že testery můžeme považovat za nadprůměrné až velmi nadprůměrné lyžaře.  Z této skutečnosti pak samozřejmě vychází i naše hodnocení lyží, i když jsme se snažili vždy myslet i na průměrného rekreačního lyžaře a odhadnout, jak by mu mohly jednotlivé testované páry vyhovovat.

LUSTI

Lyže LUSTI vyrábí česká firma Galus Industies, s.r.o. se Žacléře. Firma pod vedení Milana Luštince produkovala dlouhou dobu lyže pro jiné značky až v roce 2000 se rozhodla nabídnout špičkové lyže pod vlastní značkou. LUSTI to jsou poctivě vyrobené lyže s tradičních materiálů, které oceňují zejména znalci a milovnicí skutečného carvingu.

Lusti RCT

Nutno říci, že tyto skvělé lyže provázely od všech členů naší testovací výpravy výrazy jako „Nejlepší lyže testu“… „absolutně bomba“…“HURÁÁÁÁ“….“ Chtěl bych je jako své jediné lyže“.

Lusti RCT Radical Carving

Lyže je jednoduše ovladatelná a přitom sportovního ražení, ale je pomalejší než slalomka. Díky tomu s ní lze velmi snadno kontrolovat rychlost. Tuto lyži by bez problémů zvládl i dobrý rekreační lyžař. V podmínkách v jakých byla testována odpouštěla i větší chyby a v měkčím sněhu byla dobře ovladatelná. Velice dynamická a zábavná na hranách.

Lusti SCT

Lusti SCT Ski Cross

Typická skikrosová lyže do všech terénů. Dá se s ní carvovat i v horších podmínkách. Testovaná délka 172 cm je spíše na střední a delší oblouk ve větších rychlostech. Na rozdíl od jiných typů je vhodná i na tradiční způsob lyžování. Spolehlivá nekonfliktní lyže pro tradičněji založené lyžaře.

Lusti SCT Wide

Lusti SCT Wide

Velice univerzální lyže s absencí slabin. Lyže na první pohled zaujme svou šířkou, díky které je vynikající do rozbitého terénu. Výborná je ale i na dobře upravené sjezdovce, kdy v testované délce 166 cm je výborně točivá. Překvapivě se podobají RCT-čku, ale přece jen je potřeba již více umění ke správnému zaříznutí. Výborná pro dobrého lyžaře, který chce univerzální lyži do různých podmínek, na které bez problému zvládne kratší i střední oblouky.

 Lusti FCT

Lusti FCT

Opravdová funcarverová speciálka, hravá, točivá a vyžaduje neustálý dozor. Ocení ji především jen ryzí carveři a především při jízdě bez hůlek. Hurá na upravenou sjezdovku.

Lusti RT SL

Lusti RT Race SL

Super lyže, ale je potřeba si natuningovat hrany podle vlastních potřeb (ostatně toto doporučujeme udělat pro všechny nově zakoupené lyže Lusti). Lyže pro sportovního lyžaře, kteří umí vyvinout sílu v každém oblouku, aby lyži umravnil a dali ji ty správné povely. Užším profilem použitelná na dobře upravené sjezdovce. Chyby lyžaře nerada odpouští a jízda smykem se moc nelíbí.

SPORTEN

Tradice výroby lyží na Vysočině sahá minimálně 100 let zpátky. Z této tradice čerpá firma Sporten. Ta produkuje celou škálu sjezdových a běžeckých lyží od rekreačních po špičkové závodní produkty pod značkou Sporten i pod desítkami jiných značek.

Sporten AHV 06 SL

Lyže Sporten AHV 06 GS 11/12 + Tyrolia Power 12D - VÝPRODEJ

Sportovní klasika. Trvdá sportovní slalomka na upravené a nejlépe tvrdé pisty. Náročná na fyzický fond, ale pokud na ni máte fyzicky (nebo hmotnostně), tak vás odmění výbornou dynamikou a výjimečnou přesností.

Sporten AHV 05 SL

Lyže Sporten AHV 05 SL 11/12 + Tyrolia Power 11D

O poznání příjemnější a tolerantnější lyže než AHV 06 SL, která dobře překonává nerovnosti. Snadněji voditelná v oblouku. Ve srovnání s 06 výrazně pohodovější a vhodnější pro lehčí lyžaře, kteří se na ni tak nenadřou. Opět určení především na upravenější pisty.

Sporten AHV RC

Lyže Sporten AHV RC 11/12 + Tyrolia Power 11D - VÝPRODEJ

Lyže ve sportovním střihu, ale určené pro širokou dobře lyžující veřejnost. Odpustí chybu, není fyzicky náročná a přitom se na ni dá bez problému jet sportovním tempem. Jednoduše ovladatelná, příjemná a umí sportovní i rekreační tempo.

Sporten Sincro

Sporten Sincro

Sincro je lyže nové koncepce, která letos spatřila světlo světa. „Univerzálka“ je slovo, které této lyži sedí nejvíce. Nenašli jsme žádnou chybu, ale také ani žádný extrém, kromě už zmiňované univerzálnosti. Určením bychom ji zařadili pro dobré rekreační až sportovní lyžaře, kteří hledají lyží na týdenní lyžování na většině povrchů bez extrémních nároků na výraznou točivost (testovaná délka 168 cm). V nejkratší délce se dají použít i na kratší oblouky. Sincro vás nepřekvapí žádnou přehnanou dynamikou, ale je přitom svižná a příjemná na celodenní lyžování bez větších fyzických nároků.

Sporten Iridium

Lyže Sporten Iridium 12/13 + Salomon HL10B90

Opravdu povedený design. Nesmírně univerzální lyže pro širokou veřejnost na celodenní lyžování. Bezproblémová lyže, která tě nepřekvapí při jezdecké chybě. Příjemně stabilní v horších sněhových podmínkách (širší profil). Charakterově velice podobná lyžím Sporten Sincro.

Sporten Raptor

Lyže Sporten Raptor 12/13 + Tyrolia PRD 11

Bezproblémová univerzální lyže pro širokou lyžařskou veřejnost. Raptora si užije jak slušný rekreační lyžař, tak i lyžař s lehce sportovními ambicemi. Velice jednoduše ovladatelná lyže, na které se výborně svezete na tvrdé pistě i na měkkém sněhu. Výborně zvládá i klasické lyžování smýkaným obloukem.

Tolik tedy hodnocení letošní porce lyží od Sportenu a Lusti. Představili jsem vám lyže, mezi kterými si bezpochyby vybere každý lyžař snad s výjimkou začátečníků nebo závodníků. Potvrdily se také naše závěry z loňského testu lyží Sporten a Blizzard. Zejména to, že Sporteny AHV jsou stále skvělé zbraně na upravené sjezdovky. Ostatně všechny lyže si můžete zapůjčit v novém Test Centru firmy www.ceskelyze.cz, které také tyto lyže do testu poskytlo. A ještě jednou překvapení na závěr. Natočili jsme také množství filmového materiálu, který se již připravuje k zveřejnění.

TEST lyží na sezónu 2013/2014

Komentáře nejsou povoleny.